Nogle af vennerne kom med en kurv med frugt fra deres have, som var til et spændene projekt.
Så det er jo klart, at jeg enten sylter det eller brygger af det 🙂
Der var lagt op til, at vi kunne nyde det sammen, så kom på at lave en sød frugtvin, som vi kunne drikke i deres have, når aftnerne er til det.
Særligt æblerne var jeg vilde med. Sådan nogle helt sprøde, sure æbler, man ikke skal spise for mange af. Ud over det var der en kæmpe portion brombær. Der er flere måder man kunne lave dem om til en spændene brombærcider, og i min bog, Cider & frugtvin, har jeg en metode, her kommer en anden.
Æblecider med brombær og revet sure æbler
- 6 liter æblemost
- 2-3 kg brombær
- 1 kg revet sure æbler
- AW4 gær
- 1 gr. sulfit, svovl eller E224
- ca. 400 g hvidt sukker til eftersødning
Start med at forbered din æblemost, hvis du ikke presser den selv, kan du købe en kvalitetes æblemost. Vælg en ufiltreret en der består af 100% æble. Gerne dansk. Vælg aldrig æblejuice fra koncentrat.
Hæld æblemosten på en klargjort, rengjort og desinficeret bryggespand.
Herefter hælder du dine brombær i mosten. Hvis du har frosset dem, så hæld dem gerne på frosne, det gør ingen forskel.
Riv æblerne og tilsæt dem i mosten. Du kan bruge et groft microplain, råkostjern, eller en food processor.
Lad din most stå et døgn og trække. Så kan mosten lige falde til ro, og brombærrene får en chance for at tø op. Herefter er du klar til at sætte gæringen igang.
Dagen efter kan du eventuelt smage på mosten. Nu skulle den være rigtig lækker og have en god smag af brombær.
Sæt den igang med at gære med en passende gær. Jeg bruger her en AW4 gær. Den er god til vine med et sydtysk udtryk. Det vil fremme en smag i dine frugtvin, som er lidt riesling, eller rosé agtig. Og det kommer til at komplimentere æble og brombær smagen ret godt.
Lad din vin stå og gærer ud, over 2 uger.
Herefter omstikker du din vin til en ny rengjort og desinficeret spand. Mens du omstikker hælder du din gærstop i vinen i den gærspand du omstikker til. I denne opskrift bruger jeg sulfit, eller E224, men du kan fint bruge andre midler, der eksempelvis kan hedde svovl eller gærstop. Lad din vin stå et par dage til gærstopmidlet er færdig med at arbejde. Et godt tip er at først blande gærstopmidlet op med kogende vand. Så blandet det lettere ud i mosten.
Når gærstop midlet er færdig med at arbejde efter 24-48 timer, kan du eftersøde din vin. Det er meget en personlig sag, hvor meget man ønsker at eftersæde. Denne vin havde jeg tænk som en sød vin, og derfor bruger jeg 400g til denne opskrift. Gå forsigtigt frem, hvis du er usikker, så du ikke søder den for meget.
Lad eventuelt din vin stå et par dage mere på spanden, med gærlås i, for at sikre den ikke starter med at gærer igen, da det vil få flaskerne til at springe. Den relativt store mængde af sukker, der bruges her til eftersødning, er meget mere end hvad man ville bruge til efterkarbonering. Derfor vil det også udvikle meget mere co2, end en flaske kan tåle.
Hvis din vin skulle begynde at gærer igen, så har gærstoppen ikke været effektiv nok, og det punkt skal så gentages.
God fornøjelse.